Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste - przepis uniwersalny

4.24 (34 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mąka orkiszowa pełnoziarnista to jeden z najzdrowszych rodzajów mąki, zawiera dużą ilość składników mineralnych i błonnika. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu może być wykorzystywana w diecie osób z insulinoopornością lub cukrzycą, a także przez osoby dbające o linię :) Naleśniki przygotowane według tego przepisu mogą być wykorzystane zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Bardzo ładnie się smażą i są elastyczne, dzięki czemu można je dowolnie składać lub zwijać w rulony.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na 10 sztuk o średnicy 20 cm:
    1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
    2 jajka
    1 szklanka* mleka
    ok. 1/2 szklanki* wody gazowanej (mineralnej lub źródlanej)
    szczypta soli
    3 łyżki oleju

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.24 (34 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ciasto naleśnikowe

Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste - przepis uniwersalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy szczyptę soli, mleko i jajka i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy olej i wodę mineralną, ponownie miksujemy (ilość wody mineralnej możemy nieco zwiększyć, jeśli chcemy mieć rzadkie ciasto, z którego można usmażyć bardzo cienkie naleśniki). Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut.
  • 2. Patelnię, najlepiej płaską, smarujemy odrobiną oleju, rozgrzewamy i nalewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 naleśników o średnicy 20 cm. Jeśli użyjemy większej patelni, wyjdzie ich oczywiście mniej. Naleśniki możemy posmarować dżemem, podać z serem i owocami lub z nadzieniem wytrawnym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Mąka pełnoziarnista Mleko Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować