Mój syn od dziecka uwielbia sos bolognese, ale żeby nie było ciągle to samo, zapakowałam w naleśniki smak sosu bolognese i zapiekłam z serem i z sosem pomidorowym.
Dla 2 osób
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1.5 szklanki mąki
1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo zielononóżki
szczypta soli
olej do smażenia
Połączyć składniki na naleśniki. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).
Farsz bolognese:
500 gram mięsa mielonego z udźca indyka
cebula
marchewka
seler naciowy 1 łodyga
oregano
oliwa
ząbek czosnku
1 małe peperoncino
sól
1 mały koncentrat pomidorowy w słoiczku
Sos pomidorowy :
puszka pomidorów krojonych
ząbek czosnku
łyżka oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta cukru
szczypta ostrej papryki
sól do smaku
Zapiekane naleśniki z farszem bolognese z serem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cebuli, selera i marchewki przygotowujemy soffritto czyli pocięte w kosteczkę warzywa. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy soffrtitto. Podsmażamy a następnie dodajemy mięso, solimy i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy koncentrat pomidorowy i oregano. Mieszamy do połączenia. Chwile dusimy razem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie zawijamy farsz w naleśniki.
Komentarze