Zakwas chlebowy na mące żytniej pełnoziarnistej

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Poniżej przedstawiam prosty przepis na zakwas chlebowy na żytniej mące pełnoziarnistej.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Proporcje na jedno dokarmianie zakwasu:
    1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
    około 50 ml przefiltrowanej wody - ilość wody zależy od suchości mąki
    wysoki słój
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zakwas

Zakwas chlebowy na mące żytniej pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. Do słoika wlewam wodę wsypuję mąkę i dokładnie mieszam do uzyskania gęstej papki, przykrywam przykrywką. Przykrywka nie może być szczelnie zamknięta, gdyż musi być ujście dla gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Stawiam na kuchennym stole w temperaturze pokojowej. Drugiego dnia o tej samej porze, wsypuję mąkę i dolewam wodę( te same proporcje) dokładnie mieszam. Czynność dokarmiania w sumie powtarzam przez 5 dni. Piątego dnia po dokarmieniu zakwas powinien mieć gąbczastą strukturę, dużo bąbelków i lekko kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy do użycia.
    Na chleb z 1 kg mąki biorę 3/4 zakwasu, a resztę dokarmiam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Dokarmianie powtarzam przez 3 dni.

Porady

Po tym jak zakwas wykipiał mi w lodówce sporządzam gęstszy, który jest łatwiejszy w utrzymaniu przy życiu( wolniej rośnie)i przechowuję go w wysokim słoju by miał miejsce do wzrostu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować