ZAKWAS CHLEBOWY

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowy zakwas chlebowy warto mieć pod ręką, pieczony chleb na zakwasie jest bardzo smaczny a przede wszystkim zdrowszy niż chleb pieczony przy użyciu sztucznych drożdży. Proces dojrzewania zakwasu wymaga jednak przestrzegania kilku podstawowych zasad, ale nie jest to trudne i z pewnością można go opanować. Zapraszam.

Magster
  • 1 porcje
  • 7200min
  • Średni

Składniki

Porcja na 1 dzień- potrzeba 5 takich porcji
100 gr mąki pszennej chlebowej lub żytniej
100 gr wody

Sposób przygotowania przepisu:

ZAKWAS CHLEBOWY

  • 1. Dzien pierwszy:

    Odmierzoną ilość mąki wsypać do słoika lub naczynia szklanego, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Naczynie nakryć gaża lub ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Temperatura w której zakwas najlepiej pracuje to 21-25 stopni Celsjusza.
  • 2. Następnego dnia ( po ok. 24 godzinach) i przez kolejne 3 dni dodawać mąkę i wodę w ilościach: 100 gr mąki i 100 gr wody. Zakwas wymieszać i pozostawić do fermentacji.
  • 3. Zakwas jest gotowy do użycia kiedy po wrzuceniu pół łyżeczki zakwasu na szklankę wody, zakwas wypłynie na wierzch. Jest to oznaka że możemy użyć go do wypieku chleba.
  • 4. Jeśli planujemy częste pieczenie chleba: codzienne lub co drugi dzień to należy go dokarmiać w wymienionych ilościach. Jeśli zaś będziemy używać go rzadziej to należy go przechowywać w lodówce i przynajmniej raz na tydzień nakarmić. Na kilka godzin przed użyciem należy go wyjąć z lodówki aby zaczął od nowa pracowac.

Porady

1.Jeśli na powierzchni zakwasu wytworzy się " woda" jest to efekt uboczny procesu fermentacji czyli alkohol, oznacza to że proces jest zakończony i należy nasz zakwas "nakarmić".
2. Naczynie które używamy do przechowywania zakwasu nie powinno być metalowe, ja używam szklany słój. Można również użyć szklana misę.
3. Do mieszania zakwasu używam drewnianej łyżki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chleb na zakwasiezdrowa żywnośćzakwas chlebowydomowy chleb na zakwasiezakwas żytnizakwas chlebowy żytni

Komentarze

Podobne przepisy

image-2axe2ub

Dodane przez: Mariola123

Wiosenny tort chlebowy

Tort chlebowy z nowalijkami, pastą...

Tort chlebowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort chlebowy

W miłym nastroju wieczornej pogawędki...

Tort chlebowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort chlebowy

W kuchni lubię improwizować. Tort...

Panzanella, toskańska sałatka chlebowa

Dodane przez: edytaha

Panzanella - toskańska sałatka chlebowa

Moja wariacja na temat toskańskiej...

Chipsy chlebowe

Dodane przez: Lolcz

Chipsy chlebowe

Oto niezwykle prosta domowa wersja...

Placuszki chlebowe

Dodane przez: czarrna

Placuszki chlebowe

Sposób na wykorzystanie czerstwego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE