Domowy zakwas na żurek na żytniej mące razowej

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowanie domowego zakwasu jest naprawdę bardzo proste, więc teraz jesienią warto sięgać po tą wspaniałą rozgrzewającą zupę. Nie ma nic lepszego niż porcja gorącego, pysznego i bardzo aromatycznego żurku po powrocie do domu.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży słoik taki 2-3 l
    gaza i gumka recepturka
    1 litr ciepłej przegotowanej wody ale nie gorącej
    1 szklanka mąki żytniej razowej TYP 2000
    3 płaskie łyżki otrąb lub zmielonych nie za drobno płatków owsianych
    4-5 ząbków czosnku
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Żurek Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek na żytniej mące razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy Zakwas na Żurek na żytniej mące razowej 1. Do słoika wsypujemy mąkę oraz otręby lub zmielone płatki owsiane. Wlewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki jak rozgniecione nożem ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i ponownie mieszamy. Na słoik nakładamy gazę która mocujemy gumką recepturką i odstawiamy u cieple miejsce na 4-5 dni codziennie mieszając. Po tym czasie zakwas jest już gotowy, wiec można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Porady

Z podanych proporcji mamy zakwas na dwie porcje zupy - 2 garnki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować