Chlebowy zakwas żytni

4.5 (148 ocen)

Nie ma to jak własnoręcznie upieczony, pyszny chleb na zakwasie. Ale najpierw trzeba ten zakwas przygotować.

Składniki:

  • 4 x po pół szklanki mąki żytniej typ 720
    4 x po pół szklanki letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chlebowy zakwas żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PIERWSZY DZIEŃ RANO (godzina jest dowolna, taka, jaka nam pasuje, byleby była codziennie ta sama): „Kompotowy” słoik o pojemności 0,9 litra dokładnie wymyłam i wyparzyłam wrzątkiem. Kiedy przestygł, wsypałam pół szklanki mąki i wlałam pół szklanki wody (tylko nieco cieplejszej niż temperatura pokojowa). Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką tak, aby nie było grudek. Słoik nakryłam kawałkiem folii aluminiowej i odstawiłam w ciepłe miejsce bez przeciągów, czyli do pokoju, w którym panuje temperatura ok. 24 stopni. Wieczorem, po 12 godzinach, zakwas dokładnie przemieszałam i ponownie odstawiłam.
  • 2. DRUGI DZIEŃ RANO: Dokarmiłam zakwas po raz pierwszy, to znaczy dosypałam pół szklanki mąki i dolałam pół szklanki wody. Dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką i odstawiłam na 12 godzin. Wieczorem przemieszałam zakwas.
  • Trzydniowy zakwas 3. TRZECI DZIEŃ: Powtórzyłam wszystkie czynności z drugiego dnia.
  • 4. CZWARTY DZIEŃ RANO: Do słoika wsypałam pół szklanki mąki, dolałam pół szklanki wody i dokładnie wymieszałam. Po około 3 godzinach zakwas był gotowy do użycia, więc wzięłam się za pieczenie chlebka. Odebrałam potrzebną mi ilość zakwasu, zaś resztę wstawiłam do lodówki.

Porady

*Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce do 10 dni, ale w międzyczasie warto go dokarmić. Dokarmiany regularnie, co najmniej raz w tygodniu, może nam służyć przez lata. **Do chleba pieczonego z takiego młodego zakwasu warto dodać łyżeczkę suszonych drożdży, żeby go wsparły. ***Raz na jakiś czas trzeba przelać zakwas do czystego, wyparzonego słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować