Zakwas żytni chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DZIEŃ I
W dużym słoiku wymieszać bardzo dokładnie 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 150 ml przegotowanej letniej wody. Słoik powinien być wcześniej wyparzony. Po wymieszaniu przykryć gazą, aby zakwas miał cały czas dostęp do powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów.
2.DZIEŃ II
Po 12 h zakwas delikatnie powinien zacząć bąbelkować. Należy go wymieszać jeśli zbliża się ku górze. Ponownie przykryć i czekać aż upłyną 24h.
Po 24 godzinach dodać ponownie 100 g mąki i 100- 150 ml przegotowanej letniej wody. Patrzymy czy zakwas nie jest zbyt wodnisty. Jeśli tak dajemy 100ml. Jeśli podczas mieszania jest bardzo gęsty dajemy 150ml. Słoik ponownie przykryć gazą i odstawić w to samo miejsce do wyrastania.
3.DZIEŃ III
Po 36 godzinach mieszamy zakwas, a po 48h w zakwasie powinno być widać bąbelki, a całość powinna znacząco zwiększyć objętość. Również zapach jest już dość wyraźny. Ponownie dodajemy 100 g mąki i 100 ml przegotowanej letniej wody. Dobrze wymieszać, przykryć gazą i odstawić do wyrośnięcia w chłodniejsze miejsce, np na blat kuchenny.
4.DZIEŃ IV
Po 60 godzinach mieszamy zakwas (chyba ze wcześniej zacznie się zbliżać do wyjścia), a po 72 godzinach ostatni raz go dokarmiamy (50g mąki, 50ml wody)
5.DZIEŃ V
Po 96 godzinach zakwas jest już gotowy. Teraz jest już aktywny, możemy go bezpośrednio dodać do ciasta.
6.Resztę zakwasu po wykorzystaniu do wypieku chleba chowamy do lodówki. Przed kolejnym użyciem należy go ocieplić, następnie dokarmić, odczekać kilka godzin i można ponownie go użyć.
Komentarze