REKLAMA

Zakwas żytni chlebowy

wyświetlono: 77 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Swojski zakwas żytni, z którego wychodzą cudownie smaczne chleby. Dwa składniki, a dzieje się magia.

opublikowany: 26.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka żytnia typ 2000
    Letnia woda
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. DZIEŃ I
    W dużym słoiku wymieszać bardzo dokładnie 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 150 ml przegotowanej letniej wody. Słoik powinien być wcześniej wyparzony. Po wymieszaniu przykryć gazą, aby zakwas miał cały czas dostęp do powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • 2. DZIEŃ II
    Po 12 h zakwas delikatnie powinien zacząć bąbelkować. Należy go wymieszać jeśli zbliża się ku górze. Ponownie przykryć i czekać aż upłyną 24h.
    Po 24 godzinach dodać ponownie 100 g mąki i 100- 150 ml przegotowanej letniej wody. Patrzymy czy zakwas nie jest zbyt wodnisty. Jeśli tak dajemy 100ml. Jeśli podczas mieszania jest bardzo gęsty dajemy 150ml. Słoik ponownie przykryć gazą i odstawić w to samo miejsce do wyrastania.
  • 3. DZIEŃ III
    Po 36 godzinach mieszamy zakwas, a po 48h w zakwasie powinno być widać bąbelki, a całość powinna znacząco zwiększyć objętość. Również zapach jest już dość wyraźny. Ponownie dodajemy 100 g mąki i 100 ml przegotowanej letniej wody. Dobrze wymieszać, przykryć gazą i odstawić do wyrośnięcia w chłodniejsze miejsce, np na blat kuchenny.
  • 4. DZIEŃ IV
    Po 60 godzinach mieszamy zakwas (chyba ze wcześniej zacznie się zbliżać do wyjścia), a po 72 godzinach ostatni raz go dokarmiamy (50g mąki, 50ml wody)
  • 5. DZIEŃ V
    Po 96 godzinach zakwas jest już gotowy. Teraz jest już aktywny, możemy go bezpośrednio dodać do ciasta.
  • 6. Resztę zakwasu po wykorzystaniu do wypieku chleba chowamy do lodówki. Przed kolejnym użyciem należy go ocieplić, następnie dokarmić, odczekać kilka godzin i można ponownie go użyć.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytaha edytaha

Chlebowy zakwas żytni

Nie ma to jak własnoręcznie upieczony, pyszny chleb na zakwasie. Ale najpierw trzeba ten zakwas przygotować.

kategoria: Pieczywo chleb Zakwas opublikowany: 20.03.2013 | wyświetlono: 2331 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE