Murzynek na mące żytniej

4.42 (181 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa wersja tradycyjnego ciasta.
Pyszny murzynek oblany dużą ilością mlecznej czekolady

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 kostki margaryny (Kasia)
    pół szklanki mleka
    2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    5 jaj
    2 szklanki mąki żytniej (może być pszenna jak brak)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.42 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek na mące żytniej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować margarynę z mlekiem, cukrem i kakao.
    Dobrze wymieszać na jednolitą masę.
    Odlać troche do szklanki na później- do polania ciasta.
    Lekko studzimy.
    Dodajemy do masy dobrze mieszając jajka , mąkę, proszek do pieczenia.
    Mieszamy i wylewamy na blaszkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą bądź mąką.
    Nagrzewamy piekarnik.
    Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. W systemie góra/dół
    Ciasto studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach i po około godzinie polewamy z wierzchu odstawioną wcześniej polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.29 (195 ocen)

Murzynek na oleju

To może cię zainteresować