Zacierka na mleku

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zacierka najczęściej podawana jest w formie zupy mlecznej na śniadanie ale często też na obiad. Można ją przyrządzić na 2 sposoby albo dodać do gotującego się mleka i ugotować lub ugotować ją w osolonej wodzie i zalać mlekiem.Dla wielu z nas,okaże się sentymentalnym wspomnieniem z dzieciństwa

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g mąki
    1 jajko
    Szczypta soli
    Woda ( ile przyjmie ciasto)


    1,5 l mleka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa mleczna

Zacierka na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto z mąki, soli, wody i jajka.
    Uformować małe cienkie kluseczki ręcznie lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypać kluseczki i ugotować. Można również ugotować kluseczki osobno i zalać mlekiem.

Porady

Zacierki doprawić solą lub cukrem według własnego uznania. Jedni wolą ja na słodko inni na słono, jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodaj mąkę, jeśli za twarde troszkę wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować