Zwykłe muffinki nabrały nieco charakteru... Szczególnie przypadły do gustu Julce, której grupa w przedszkolu nosi nazwę Żabki. Babeczki zrobiłam na przedszkolny piknik. Rewelacyjne na podwieczorek.
Żabki truskawkowo-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder, banany, jajka, śmietanę i mieszamy. Dodajemy truskawki i ponownie mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodajemy do masy maślanej i szybko mieszamy widelcem.
2.W formie na muffiny umieszczamy papilotki, które napełniamy masą bananowo-truskawkową do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.
3.Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (w zależności od upodobań smakowych, nie podaję ilości), odkładamy łyżkę masy do odzielnego naczynia, a do pozostałej części dodajemy zielony barwnik. Masą pokrywamy wystudzone babeczki.
4.Końcówką małego nożyka robimy uśmiech. Na czubku babeczki nakładamy dwie maleńkie porcje białego serka mascarpone w które wciskamy ciemne cukierki skittels. W uśmiech wkładamy cukierek czerwony, a dgy zabraknie - wybieramy inny kolor.
5.Moje dziecko tworzyło własne dzieła :-), z których sukcesywanie zjadało cukierki.
Komentarze