Ciastka wyciskane z maszynki

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka są obłędne,kruche,maślane, przepyszne do herbaty. Przepis dala mi moja teściowa , która go uwielbia. Można dodać do nich otartą skórke z pomarańczy, wtedy ciasteczka sa takie orzeźwiające.

  • 30 min

Składniki:

  • Z przepisu wychodzi ok.1,5kg ciasteczek
    CIASTO:
    1 kg mąki pszennej
    500g masła
    4 jaja
    200 g cukru pudru
    0,5 laski wanili lub 2-3 łyżeczki aromatu waniliowego
    2 opakowania cukrów waniliowych
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka wyciskane z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Do misy miksera dodajemy masło i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dadajemy nastepnie jaja, i miksujemy, po chwili aromat i na samym końcu mąkę, najlepiej przesianą. Jak mikser niebedzie juz dawał sobie rady z miskowaniem, tzn.bedzie mu ciężko przestać dodawać mąkę. Schładzamy przez godzinę w lodówce. P tym czasie ciasto przekładamy do maszynki do ciastek i wyciskamy.

    Czas pieczenia ok 12-15min brz termoobiegu w tem 200 stopni. Ciastka maja byc upieczone na złoty kolor.

Porady

Można do nich zrobić polewe czekoladową i zanurzyć w niej połowe ciastka POLEWA CZEKOLADOWA: 150g cukru krysztalu 120g margaryny/masła 30g kakao WSzystkie składniki przełożyc do rondla i na małym ogniu gotować cały czs mieszając. Konsystencja ma być jak gęsta śmietana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować