Wybuchowy tort granatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrami. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1 żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i przesiać. Powoli dodać do bitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok 24 cm i piec w temp 180˚C przez około 30 minut.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, przekroić wzdłuż dwukrotnie.
2.Masa:
Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cynamon zmiksować mikserem na puszystą masę.
3.Na pierwszym blacie ciasta rozprowadzić część masy. Na masę położyć pokrojone w kostkę mango - lekko wciskając w krem. Położyć drugi blat ciasta, wyłożyć część kremu i borówki. Przykryć trzecim blatem ciasta. Pozostałą częścią masy posmarować brzegi i wierzch tortu.
4.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą osobno). W rozpuszczonej czekoladzie maczać biszkotpy; najpierw w ciemnej, następnie w białej. Widelcem rozprowadzić lekko białą czekoladę tworząc fale. Biszkopty odkładać na talerzyk tak aby część z czekoladą wystawała poza brzeg talerza. Pozostawić do zastygnięcia. Następnie przykleić biszkopty wkoło tortu.
5.Z granatów wyłuskać ziarenka i posypać nimi wierzch tortu.
Komentarze