Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową

4.49 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny tort na zbliżający się Sylwester. Dwa blaty czekoladowo-orzechowego ciasta przełożone chrupiącą praliną orzechową, musem czekoladowym i galaretką z granatu. Poezja! :)

Składniki:

  • Ciasto czekoladowo-orzechowe:
    80 g gorzkiej czekolady
    140 g masła
    3/4 szkl cukru
    5 łyżek naturalnego kakao
    2 duże jajka
    1 szkl kefiru
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Chrupiące orzechy:
    200 g orzechów włoskich
    1 łyżka masła
    3 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka miodu

    Pralina orzechowa:
    30 g masła
    80 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki śmiet. 18%
    40 g biszkopcików
    chrupiące orzechy z powyższego przepisu

    Mus czekoladowy:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru

    Galaretka z granatu:
    owoce małego granatu
    1 łyżeczka żelatyny
    50 ml gorącej wody
    1 łyżka cukru

    Poncz:
    1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu

    Polewa:
    60 g mlecznej czekolady
    2 łyżki śmietany kremówki 36%

    Dodatkowo:
    1/2 owoców z granatu do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Mus Musy

Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami. Jajka ubić do puszystości, dodając pod koniec kefir oraz ostudzoną mieszankę czekoladową. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia. Powstałą masę przelać do dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Piec w 180 st.C przez około 20-25 min do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po jej powierzchni. Zapiekać w 180 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia (jeśli orzechy zaczęłyby za szybko się rumienić, należy otworzyć piekarnik i je przemieszać). Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestudzenia. Następnie drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka.
  • 3. Pralina orzechowa: Masło, śmietanę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać pokruszone biszkopciki i chrupiące orzechy, wymieszać. Pralinę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej folią aluminiową. Wklepać w dno formy w postaci obręczy (zostawiając pusty środek na galaretkę z granatu). Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
  • 4. Galaretka z granatu: Owoce granatu zmiksować na purée, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do musu granatowego i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia.
  • 5. Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, za każdym razem miksować, do uzyskania puszystego, ciemnego musu.
  • 6. Pierwszy blat ciasta czekoladowo-orzechowego umieścić na paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z granatu i wysmarować musem czekoladowym. Przykryć stężałą praliną orzechową. W powstały otwór wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
  • 7. Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzić ją na górze tortu, pozwalając, by spływała po bokach. Wierzch udekorować owocami granatu. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Granat Orzechy

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować