Idealny tort na zbliżający się Sylwester. Dwa blaty czekoladowo-orzechowego ciasta przełożone chrupiącą praliną orzechową, musem czekoladowym i galaretką z granatu. Poezja! :)
Składniki:
Ciasto czekoladowo-orzechowe:
80 g gorzkiej czekolady
140 g masła
3/4 szkl cukru
5 łyżek naturalnego kakao
2 duże jajka
1 szkl kefiru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao, cukier i czekoladę podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami. Jajka ubić do puszystości, dodając pod koniec kefir oraz ostudzoną mieszankę czekoladową. Wsypać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia. Powstałą masę przelać do dwóch tortownic o średnicy 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Piec w 180 st.C przez około 20-25 min do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
2.Chrupiące orzechy: Masło, cukier, miód oraz mleko umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zkarmelizowania. Dodać orzechy włoskie i wymieszać. Gorącą masę wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić po jej powierzchni. Zapiekać w 180 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia (jeśli orzechy zaczęłyby za szybko się rumienić, należy otworzyć piekarnik i je przemieszać). Po tym czasie wyjąć i odstawić do przestudzenia. Następnie drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka.
3.Pralina orzechowa: Masło, śmietanę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać pokruszone biszkopciki i chrupiące orzechy, wymieszać. Pralinę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej folią aluminiową. Wklepać w dno formy w postaci obręczy (zostawiając pusty środek na galaretkę z granatu). Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
4.Galaretka z granatu: Owoce granatu zmiksować na purée, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do musu granatowego i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia.
5.Mus czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, za każdym razem miksować, do uzyskania puszystego, ciemnego musu.
6.Pierwszy blat ciasta czekoladowo-orzechowego umieścić na paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z granatu i wysmarować musem czekoladowym. Przykryć stężałą praliną orzechową. W powstały otwór wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
7.Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzić ją na górze tortu, pozwalając, by spływała po bokach. Wierzch udekorować owocami granatu. Smacznego! :)
Komentarze