TORT URODZINOWY ''WYBUCHOWY''

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tort z ciastem czekoladowym. Przełożony kremem truskawkowym z borówką amerykańska.Tort nasączony alkoholem,polany polewą czekoladowa. Tort udekorowany Raffaello, ozdobami czekoladowymi i ziarenkami granatu.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    -100 g. masła
    -100 g.czekolady gorzkiej
    -8 jajek
    -170 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    nasączenie:
    -1 szklanka wódki truskawkowej
    -1 owoc Granata

    krem truskawkowy:
    -990 g. jogurtu truskawkowego
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -500 g. serka mascarpone
    -7 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -250 g. borówki amerykańskiej

    polewa czekoladowa:
    -125 g. margaryny
    -7 łyżek cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -ok.4 łyżek wody
    -1 łyżka żelatyny
    -ok.3 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %


    ozdoby czekoladowe:
    -1 polewa deserowa HELIO
    -kilkanaście czekoladek Raffaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto czekoladowe Desery

Tort urodzinowy ''wybuchowy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe 1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.30-35 min.Po przestygnięciu, przekroić na 3 części.
  • spód tortu 2. Dół włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć połową soku z alkoholem z ziarenek granatu.Dzień wcześniej, wieczorem wyjąć ziarenka z granatu.Zalać wódką i odstawić do lodówki.Przed nasączeniem biszkoptu, owoce odsączyć i wysuszyć, będą potrzebne do dekoracji.
  • krem 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Jogurt zmiksować z pudrem i śnieżką.Potem porcjami dodawać serek i ubić.Na koniec wlewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dorzucić umyte i wysuszone borówki, wymieszać. Połowę wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą alkoholu.
  • krem 5. Wyłożyć resztę kremu.
  • 3 blat 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić z godzinę, albo dłużej.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Tort ułożyć na kratce albo paterze.
  • polewa 8. polewa czekoladowa- Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia cukru.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Oblać cały tort.
  • przygotowanie do robienia ozdób czekoladowych 9. ozdoby-Przygotować długą kafelkę, pasek grubszej folii, rurki papierowe po ręcznikach papierowych.
  • rozsmarowanie polewy 10. Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu.Rozsmarować po folii.
  • zaznaczanie trójkątów 11. Nożykiem zaznaczyć trójkąty na folii.
  • zastyganie polewy 12. Folię włożyć do rurek papierowych.
  • odklejanie dekoracji 13. Jak polewa stwardnieje to delikatnie odkleić trójkąciki.
  • dekorowanie 14. Tort udekorować czekoladkami, trójkącikami czekoladowymi i ziarenkami z granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Borówki amerykańskie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować