krem truskawkowy:
-990 g. jogurtu truskawkowego
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-500 g. serka mascarpone
-7 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
-250 g. borówki amerykańskiej
polewa czekoladowa:
-125 g. margaryny
-7 łyżek cukru pudru
-3 łyżki kakao
-ok.4 łyżek wody
-1 łyżka żelatyny
-ok.3 łyżek gorącej wody
-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
Tort urodzinowy ''wybuchowy'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na spodzie. Piec w 175* ok.30-35 min.Po przestygnięciu, przekroić na 3 części.
2.Dół włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć połową soku z alkoholem z ziarenek granatu.Dzień wcześniej, wieczorem wyjąć ziarenka z granatu.Zalać wódką i odstawić do lodówki.Przed nasączeniem biszkoptu, owoce odsączyć i wysuszyć, będą potrzebne do dekoracji.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Jogurt zmiksować z pudrem i śnieżką.Potem porcjami dodawać serek i ubić.Na koniec wlewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Dorzucić umyte i wysuszone borówki, wymieszać. Połowę wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą alkoholu.
5.Wyłożyć resztę kremu.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić z godzinę, albo dłużej.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Tort ułożyć na kratce albo paterze.
8.polewa czekoladowa- Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia cukru.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Oblać cały tort.
Komentarze