Cynamonowy skubaniec

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam w internecie. Ciasto jest przepyszne, lekkie i puszyste. Skubie się je kawałek po kawałku jeszcze na gorąco. Ostrzegam tylko, że znika szybciej niż się je robi!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 3/4 szklanik mąki
    1 opakowanie suchych drożdży (7g)
    6 dkg masła
    1/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    2 jajka
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    3 dkg rozpuszczonego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cynamonowy skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko podgrzać w rondelku i roztopić w nim masło. Odstawić do ostygnięcia. Dolać wodę i wanilię. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól, dodać mleko z masłem, jajka i wymieszać. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące. Odstawić miskę z przykrytym ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować w kształt prostokąta. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Następnie ciasto pokroić wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim - stroną posypaną cukrem do góry. Taką długą "piramidkę" kroimy na 6 równych kwadratów. Kwadraty te układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut - do momentu aż nabierze złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować