Przepis znalazłam w internecie. Ciasto jest przepyszne, lekkie i puszyste. Skubie się je kawałek po kawałku jeszcze na gorąco. Ostrzegam tylko, że znika szybciej niż się je robi!!
Cynamonowy skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzać w rondelku i roztopić w nim masło. Odstawić do ostygnięcia. Dolać wodę i wanilię. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól, dodać mleko z masłem, jajka i wymieszać. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące. Odstawić miskę z przykrytym ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować w kształt prostokąta. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Następnie ciasto pokroić wzdłuż na 6 równych pasków. Paski układamy jeden na drugim - stroną posypaną cukrem do góry. Taką długą "piramidkę" kroimy na 6 równych kwadratów. Kwadraty te układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut - do momentu aż nabierze złotego koloru.
Komentarze