Rolada z poziomkami i limonkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodawać po żółtku, nadal miksując na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypać do ubitych jajek; wymieszać delikatnie łyżką. Na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (40 cm / 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Po upieczeniu ciasto położyć do góry dnem na ściereczce oprószonej cukrem pudrem. Szybko ściągnąć papier do pieczenia i za pomocą ściereczkie zwinąć w roladę. Odstawić do ostygnięcia.
2.Masa:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po trochę ser mascarpone i na koniec sok z limonki.
3.Polewa:
Kremówkę ubić na sztywno; następnie zagotować w rondelku. Zestawić z ognia i dodać masło mieszając do rozpuszczenia, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści.
4.Wykończenie:
Biszkopta rozwinąć. Posmarować kremem i rozłożyć na nim świeże poziomki. Następnie zwinąć dosyć ciasno. Polać polewą i ozdobić świeżymi poziomkami. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Komentarze