Wołowy gulasz gospodarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i smażymy ją na dużym ogniu cały czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień (powinien tylko mrugać) i smażymy cebulę dalsze 20 minut często mieszając. Cebula powinna uzyskać jasnozłoty kolor.
2.Zwiększamy ogień i do cebuli dodajemy mięso. Podsmażamy często mieszając aż się zrumieni ze wszystkich stron. Uważamy aby nie przypalić cebuli.
3.Następnie podajemy przecier pomidorowy i paprykę. Podsmażamy przez 2 minuty intensywnie mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem i dodajemy pozostałe przyprawy (prócz soli). Zmniejszamy ogień i dusimy gulasz pod przykryciem przez dwie godziny. Po dwóch godzinach próbujemy sosu i ewentualnie przyprawiamy solą. Dusimy przez następną godzinę.
4.Mięso odcedzamy z sosu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z maki i smalcu robimy ciemną zasmażkę i łączymy ją z sosem. Całość gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Na koniec przecieramy sos przez sito i dodajemy mięso. Gulasz podajemy z ugotowaną pszenicą.
Komentarze