Schab w pieczarkowo-winnym sosie

4 (1 ocen)

  • 40 min

Chude mięso w połączeniu z pieczarkami, duszone w winie to propozycja zarówno na codzienny jak i wykwintny obiad, smakuje pysznie więc polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
    1 duża cebula
    30 dag świeżych pieczarek
    50 ml wytrawnego białego wina
    1 szklanka śmietany słodkiej 22%
    3 łyżki masła
    przyprawa do schabu z majerankiem i czosnkiem
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Schab w pieczarkowo-winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu.Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.

  • 2. Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować