Chude mięso w połączeniu z pieczarkami, duszone w winie to propozycja zarówno na codzienny jak i wykwintny obiad, smakuje pysznie więc polecam!
40 min
Składniki:
5 plastrów schabu
1 duża cebula
30 dag świeżych pieczarek
50 ml wytrawnego białego wina
1 szklanka śmietany słodkiej 22%
3 łyżki masła
przyprawa do schabu z majerankiem i czosnkiem
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Schab w pieczarkowo-winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy w kilku miejscach przy brzegach dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu.Oprószamy z każdej strony przyprawą do schabu.Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony po kilka minut, przekładamy do rondla.
2.Na tłuszczyku z mięsa obsmażamy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojone w talarki pieczarki.Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy winem i 150 ml wody, dusimy do miękkości schabu około 20 minut, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem, odstawiamy z ognia gdy tylko sos zacznie gęstnieć.Podajemy z ziemniakami.
Komentarze