Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami

  • wyświetlono: 638 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mięso z jelenia długo marynowane w winie i przyprawach jest niezwykle kruche i aromatyczne. Poza walorami smakowymi jest dobrym źródłem białka, potasu i magnezu, a jednocześnie ma niską zawartość sodu.

anemon
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

udziec z jelenia – 1/2 kg
cebula - 1 szt.
śliwki suszone – 50 g
jabłko /szara reneta/ - 1 szt.
migdały blanszowane – 3 łyżki
świeży rozmaryn – do smaku
jałowiec – 4 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
miód – 1 łyżeczka
bulion warzywny – 1-2 szk.
olej rzepakowy – 2–3 łyżki

MARYNATA:
czerwone wino – 1/2 szk.
sok z cytryny – 2 łyżki
liść laurowy – 1 szt.
goździki – 3 szt.
imbir mielony – 1/2 łyżeczki
czarny pieprz grubo mielony – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami

  • Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami1. Wszystkie składniki marynaty zagotować i odstawić do przestygnięcia
  • Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami2. Mięso opłukać, osuszyć, zalać przestygniętą marynatą i odstawić na 2 dni do lodówki w zamkniętym pojemniku.
  • Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami3. Zamarynowane mięso pokroić w sporą kostkę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz grubo mielony czarny pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  • 4. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, a po chwili wlać część bulionu i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.
  • 5. Następnie dodać posiekane migdały, obrane ze skórki i starte na tarce jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki i miód. Wlać przecedzoną marynatę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewając kolejną porcję bulionu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsojabłkaśliwki suszonewinokuchnia francuskadziczyznakuchnia myśliwskastaropolska kuchniagulasz z dziczyznymieso ze śliwkamiprzepis_z_olejem_rzepakowymgulasz z jeleniajeleń duszonyudziec z jeleniamięso z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

szynka jelenia

Dodane przez: Kasja1986

szynka nadziewana z jelenia

Pyszna soczysta szynka z jelenia...

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami

Dodane przez: Gregorhspeed

Roladki z jelenia z kapustą i grzybami

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio...

Pierś z kaczki z żurawiną i jabłkiem

Dodane przez: Martyna1991

Pieczone piersi kaczki z żurawiną i jabłkiem

Pierś z kaczki z jabłkami to zupełna...

Kiełbasa z jelenia

Dodane przez: luna19

Kiełbasa z jelenia

domowe wędliny

image-1p7u5xt

Dodane przez: Sabinakuchcik

Gulasz z jelenia

Bardzo smaczny, różowy w środku,...

schab z jabłkiem i cebulą

Dodane przez: rena123

Schab z jabłkiem i cebulą

Schab w zupełnie innej, pysznej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE