Włoskie farfalle z bazylią i pieczonym pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory przekrawamy na połówki. Rozmaryn, czosnek i pomidory odwrócone przecięciem do spodu układamy na płaskiej brytfannie. Skrapiamy oliwą i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut, aż skórka na pomidorach będzie pomarszczona, lub nawet lekko brązowa. Zdejmujemy z nich skórkę, siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy podpieczony rozmaryn, obrany i posiekany czosnek, oliwę z którą piekły się pomidory,przecier pomidorowy i porwane na małe kawałki liście bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy , al dente. Odcedzamy , wrzucamy do sosu i lekko podgrzewamy. Podajemy udekorowane bazylią.
Porady
Do tego dania konieczna jest świeża bazylia, ponieważ suszona nie będzie miała takiego aromatu.
Komentarze