Włoskie farfalle z bazylią i pieczonym pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapach tego dania przywodzi na myśl słoneczną Italię :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 nieobrane ząbki czosnku
    2 gałązki rozmarynu
    500 g pomidorów
    oliwa z oliwek
    duża łyżka koncentratu pomidorowego
    12 liści świeżej bazylii
    sól
    pieprz
    700 g włoskiego makaronu farfalle
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie farfalle z bazylią i pieczonym pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekrawamy na połówki. Rozmaryn, czosnek i pomidory odwrócone przecięciem do spodu układamy na płaskiej brytfannie. Skrapiamy oliwą i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut, aż skórka na pomidorach będzie pomarszczona, lub nawet lekko brązowa. Zdejmujemy z nich skórkę, siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy podpieczony rozmaryn, obrany i posiekany czosnek, oliwę z którą piekły się pomidory,przecier pomidorowy i porwane na małe kawałki liście bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy , al dente. Odcedzamy , wrzucamy do sosu i lekko podgrzewamy. Podajemy udekorowane bazylią.

Porady

Do tego dania konieczna jest świeża bazylia, ponieważ suszona nie będzie miała takiego aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować