Włoskie placki ziemniaczane z bazylią i suszonymi pomidorami

1 (1 ocen)

  • 20 min

Propozycja na smakowite i aromatyczne placki ziemniaczane w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Placki idealnie komponują się z pomidorowym dipem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznie polecam :)

  • 20 min

Składniki:

  • - 5 ziemniaków
    - 1 cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - 40 g suszonych pomidorów
    - 0,5 szklanki listków świeżej bazylii
    - 1 jako
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - sól i pieprz
    - oliwa z oliwek (do smażenia)

    DODATKI:
    - dip pomidorowy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Włoskie placki ziemniaczane z bazylią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obrane ziemniaki i cebulkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miksera wraz z 2 ząbkami czosnku i jajkiem. Miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy. Pomidory suszone moczymy kilka minut w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy posiekane listki świeżej bazylii oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2 2. Porcje masy wykładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i smażymy w obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym. Placki podajemy z dipem pomidorowym, ketchupem lub sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować