Farfalle z pomidorami, bazylią i oliwkami

5 (168 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jako danie głowne, lekkie, włoskie i smaczne :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron farfalle (kokardki): 400 gramów
    - sól, olej do makaronu: 1 sztuka
    - pomidory: 5 sztuk
    - rozmaryn - gałążka: 2 sztuki
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - pasta z suszonych pomidorów (pesto rosso): 3 łyżeczki
    - bazylia świeża garść: 1 sztuka
    - oliwki zielone: 20 sztuk
    - suszone pomidory z czosnkiem i ziołami: 1 łyżka
    - sól, świeżo zmielony pieprz: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pasty

Farfalle z pomidorami, bazylią i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pomidory kroimy na połówki, wydrążamy miąższ, układamy w naczyniu żaroodpornym wyciętą stroną w dół, układamy pomiędzy rozmaryn i nieobrany czosnek, pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 10 minut.
  • 2. Gotowe pomidory obieramy ze skóry, kroimy w dużą kostkę, dajemy na dużą patelnię, dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, pastę z suszonych pomidorów, pokrojone w krążki oliwki, przyprawy, podgrzewamy, dodajemy makaron, mieszamy, wykładamy do głębokich miseczek lub talerzyków, dekorujemy - danie gotowe!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować