Włoskie calzone

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podobne do tradycyjnej pizzy, ale na znajomych robi większe wrażenie.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl. mąki
    ● 1 łyżeczka cukru
    ● 1 łyżka oliwy
    ● 3 dag drożdży
    ● sól
    ● ok. 1 szkl. ciepłej wody.
    Nadzienie: łyżeczka przecieru pomidorowego
    ● łyżeczka oliwy
    ● 1 pomidor
    ● 20 dag pieczarek
    ● 10 dag szynki
    ● 1/2 cebuli
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 15 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże z cukrem mieszamy
    z małą ilością ciepłej wody
    i odstawiamy. Gdy wyrosną,
    dodajemy do mąki, wlewamy
    oliwę, solimy. Wyrabiamy, dodając
    tyle wody, by ciasto było
    gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Dzielimy na 2 części,
    rozwałkowujemy placki.
  • 2. Placek smarujemy przecierem
    z oliwą. Wykładamy podsmażone
    z cebulą i szynką
    pieczarki, pokrojonego pomidora
    i paprykę. Posypujemy
    serem. Przykrywamy 2. plackiem
    i sklejamy dookoła. Pie-
    2. czemy 15 minut w 240 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować