Polsko - włoskie calzone z cukinią i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Proste i smaczne włoskie calzone, zrobione po polsku. Idealne na przekąskę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto

    Składniki:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    pół szklanki letniej wody
    dwie łyżki oliwy z oliwek
    4 gram drożdży instant w proszku
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru

    Farsz

    Składniki:
    Ilość składników zależy od upodobań i preferencji kucharza :)
    jedna duża cukinia
    pomidory suszone, najlepiej w oleju
    oliwki czarne/zielone
    salami lub szynka
    ser żółty lub mozarella
    ser feta (opcjonalnie)
    papryczka chili
    czosnek
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    bazylia, oregano

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Calzone

Polsko - włoskie calzone z cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Wymieszać mąkę z drożdżami.
    2. Dodać oliwę, cukier i sól. Wymieszać.
    3. Stopniowo dodawać wodę, mieszając całość ręką.
    4. Wyrabiać ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto stało się elastyczne.
    5. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę, aby urosło.
  • 2. Ciasto:
    1. Wymieszać mąkę z drożdżami.
    2. Dodać oliwę, cukier i sól. Wymieszać.
    3. Stopniowo dodawać wodę, mieszając całość ręką.
    4. Wyrabiać ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto stało się elastyczne.
    5. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę, aby urosło.
  • 3. Farsz:
    1. Pokrojoną kostkę cukinie podsmażać na patelni z niewielką ilością oliwy.
    2. Dodać pokrojone pomidory suszone.
    3. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
    4. Całość przełożyć do miski. Kiedy składniki trochę ostygną, dodać ppokrojone oliwki, pokrojone w plastry salami/szynkę, papryczkę chili, przyprawy.
    5. Ser feta pokruszyć na kawałki, dodać.
    6. Ser żółty lub mozarellę posiekać lub zetrzeć na małe kawałeczki, dodać do farszu.
    7. Całość wymieszać. Jeżeli farsz wydaje się zbyt suchy, można dodać oliwę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować