Proste i smaczne włoskie calzone, zrobione po polsku. Idealne na przekąskę.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto
Składniki:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej wody
dwie łyżki oliwy z oliwek
4 gram drożdży instant w proszku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
Farsz
Składniki:
Ilość składników zależy od upodobań i preferencji kucharza :)
jedna duża cukinia
pomidory suszone, najlepiej w oleju
oliwki czarne/zielone
salami lub szynka
ser żółty lub mozarella
ser feta (opcjonalnie)
papryczka chili
czosnek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
bazylia, oregano
Polsko - włoskie calzone z cukinią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. Wymieszać mąkę z drożdżami.
2. Dodać oliwę, cukier i sól. Wymieszać.
3. Stopniowo dodawać wodę, mieszając całość ręką.
4. Wyrabiać ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto stało się elastyczne.
5. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę, aby urosło.
2.Ciasto:
1. Wymieszać mąkę z drożdżami.
2. Dodać oliwę, cukier i sól. Wymieszać.
3. Stopniowo dodawać wodę, mieszając całość ręką.
4. Wyrabiać ręcznie, aby składniki dobrze się połączyły, a ciasto stało się elastyczne.
5. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około godzinę, aby urosło.
3.Farsz:
1. Pokrojoną kostkę cukinie podsmażać na patelni z niewielką ilością oliwy.
2. Dodać pokrojone pomidory suszone.
3. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
4. Całość przełożyć do miski. Kiedy składniki trochę ostygną, dodać ppokrojone oliwki, pokrojone w plastry salami/szynkę, papryczkę chili, przyprawy.
5. Ser feta pokruszyć na kawałki, dodać.
6. Ser żółty lub mozarellę posiekać lub zetrzeć na małe kawałeczki, dodać do farszu.
7. Całość wymieszać. Jeżeli farsz wydaje się zbyt suchy, można dodać oliwę.
Komentarze