Przepyszna pizza z cienkim ciastem, nafaszerowana pieczarkami i serem, zawinięta jak pieróg czyli wreszcie zrobiłam calzone ;)
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej
Duża szczypta soli
15 g drożdży
Szczypta cukru
250 ml mleka
2 łyżki oliwy
Farsz:
2 łyżki oleju
1 cebula
0,5 kg pieczarek
1 garść czarnych oliwek
1 łyżeczka oregano
Sól i pieprz do smaku
Oraz:
3 czubate łyżki sosu pomidorowego
150 g goudy
50 g sera długo dojrzewającego
Włoskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Wymieszać, dodać do misy, wlać oliwę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Smażyć, aż odparują i się zrumienią. Na koniec dodać pokrojone oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki. Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn).
Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Komentarze