Włoskie Calzone

0 (0 ocen)

Przepyszna pizza z cienkim ciastem, nafaszerowana pieczarkami i serem, zawinięta jak pieróg czyli wreszcie zrobiłam calzone ;)

Składniki:


  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej chlebowej
    Duża szczypta soli
    15 g drożdży
    Szczypta cukru
    250 ml mleka
    2 łyżki oliwy
    Farsz:
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    0,5 kg pieczarek
    1 garść czarnych oliwek
    1 łyżeczka oregano
    Sól i pieprz do smaku
    Oraz:
    3 czubate łyżki sosu pomidorowego
    150 g goudy
    50 g sera długo dojrzewającego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Włoskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Wymieszać, dodać do misy, wlać oliwę. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, wrzucić do cebuli. Smażyć, aż odparują i się zrumienią. Na koniec dodać pokrojone oliwki, oregano, doprawić solą i pieprzem.

    Ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 3 kawałki. Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

    Ciasto posmarować sosem, ułożyć farsz pieczarkowy. Posypać tartym serem (długo dojrzewający pokroiłam w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn).

    Ciasto zlepić w kształt pieroga. Brzegi dobrze docisnąć aby się nie rozkleiły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować