Babka jak panettone

5 (1 ocen)

pyszna drożdżowa baba, która bardzo popularna jest we Włoszech

Składniki:

  • 350 gram mąki pszennej
    15 gram drożdży
    50 gram cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki ciepłego mleka
    szczypta soli
    3 jajka
    100 gram masła
    50 gram rodzynek
    2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    2 łyżki roztopionego masła
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka jak panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski rozkruszyć drożdże. Dodać do nich ciepłe mleko, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników przełożyć do większej miski. Dodać do nich wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobić dobrze napowietrzając ciasto (najlepiej drewnianą łyżką). Formę do babki wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy i odstawić na 15 minut, żeby troszkę odpoczęło. Piec 40 minut w 180 st C. Jeżeli wierzch będzie się mocno rumienił przykryć go folią lub papierem. Po upieczeniu odstawić na godzinę do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować