PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Warstwowe ciasto z jabłkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/22/warstwowe-ciasto.jpeg413550http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/warstwowe-ciasto-z-jablkami
Ciasto
Składniki na 5 cienkich placków;
80 dag mąki pszennej
25 dag masła
15 dag smalcu
7 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
2-3 łyżki aromatu waniliowego
5 łyżek jogurtu naturalnego
masa jabłkowa;
2 kg jabłek
ok pół szklanki cukru trzcinowego
2 galaretki pomarańczowe
dodatkowo;
pszenica preparowana w otoczce miodowej
Sposób przygotowania przepisu:
Warstwowe ciasto z jabłkami
1.
W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą wagi, wtedy mamy pewność ze będą identyczne. (Cztery placki przełożymy, natomiast piąty pokruszymy na wierzchu.Ciasto wałkujemy na cieniutki placek.
Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem a następnie wkładamy ciasto. Pieczemy około 15 min w temp 180C. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając. Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki. Dokładnie mieszamy. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto. Na czwarty ostatni placek także wykładamy jabłka, równamy a na wierzch kruszymy 5 placek.
Po wierzchu dodatkowo posypałam pszenicą w miodzie ale można z tego zrezygnować. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze