WIOSENNE MINI PTYSIE Z KREMEM ŁOSOSIOWO-JAJECZNYM

0 (0 ocen)

Idealne ciasto ptysiowe na bazie oleju, a nie masła.Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze. Wypełnione po same brzegi orzeźwiającym kremem łososiowo jajecznym. Jest to propozycja i na śniadanie i na przekąskę i na przystawkę.Idealne na piknik i imprezę.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    - mąka 200 g.
    - woda 250 ml. -
    - olej rzepakowy 120 ml.
    - jaja 5 szt. małe lub 4 szt. duże
    FARSZ:
    - łosoś wędzony 100 g.
    - jaja ugotowane na twardo 3 szt.
    - jogurt grecki 1 łyżka
    - koper świeży siekany 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Dania główne Ryba Przekąski

Wiosenne mini ptysie z kremem łososiowo-jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i olej. Czekamy, aż się zagotuje, Dodajemy stopniowo mąkę cały czas ucierając mikserem lub wałkiem, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Metalową formę do pieczenia babeczek smarujemy masłem, wyciskamy okrągłe kształty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na przedostatni szczebel na ok. 15 min.
  • 2. Ugotowane jaja i łososia siekamy. Umieszczamy w misce, dodajemy jogurt i miksujemy ręcznym blenderem, aż powstanie gładka masa. Doprawiamy koprem, solą i pieprzem.
  • 3. Każdego ostygniętego ptysia kroimy na pół. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim ptysie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łosoś Mąka Olej Ryby Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować