Ptysiowy torcik z tuńczykiem

  • wyświetlono: 87 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ptysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam tuńczyka który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna.

mysza75
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto ptysiowe:



5 jajek wielkość M

250 ml wody

1/3 łyżeczki soli

100 g masła

150 g mąki pszennej



krem:



160 g tuńczyka / 1 puszka / w sosie własnym

200 g serka śmietankowego puszystego

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżeczki żelatyny

pieprz



dekoracje:

4 pomidorki koktajlowe

1 ogórek długi

4 liście sałty

10 oliwek czarnych

1 papryczka chili

1 garść kiełek słonecznika

natka pietruszki

pieprz czerwony

160 g tuńczyka w sosie własnym

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysiowy torcik z tuńczykiem

  • 1. Ciasto ptysiowe:

    Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką, zmniejszam płomień. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuje z gazu.Do jeszcze ciepłego ciasta wbijam jedno jajko i mieszam mikserem. Jak się połączy wbijam kolejne jajko i mieszam i tak stopniowo do wyczerpania jajek. Nie wbijamy wszystkich od razu. Jak ciasto lekko przestygnie przekładam go do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka. Na papierze do pieczenia odrysowuję kółko przykładając talerzy deserowy. Wyciskam ciasto spiralnie zaczynając od środka, i robię odstępy 1 cm bo ciasto urośnie. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut aż się zrumieni. W ten sam sposób piekę drugi blat. Z pozostałego ciasta robię trzeci blat ale już mały, i robię kleksy i słupki na papierze. Blaszkę ostania piekę już krócej.



    Krem:

    Do miski przekładam odsączonego tuńczyka, dodaję pieprz, serek i miksuję blenderem. Na końcu dodaję jogurt i mieszam łyżką. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do gorącej żelatyny dodaję trzy łyżki masy i hartuję. Całość wlewam do kremu i energicznie mieszam. Wstawiam do lodówki na 15 minut.



    Dolny blat ptysiowy smaruję kremem,tzn wyciskam go za pomocą szprycy. Układam liście sałaty, przykrywam drugim blatem, który też smaruje kremem, układam cienkie plastry ogórka którego kroję wzdłuż. Układam trzeci mały blat ptysiowy. Resztę kremu wyciskam, układam tuńczyka odsączonego, oliwki, pomidorki, papryczkę pokrojoną, posypuję kiełkami, natką, pieprzem.Dekoruję słupkami ptysiowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaoliwkiPomidorytuńczyksałatajogurtptysieogórekserekkiełki
 

Komentarze

Podobne przepisy

BABECZKI

Dodane przez: anette08

BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO

DELIKATNE, MIĘKKIE I ZDROWE BABECZKI

Torciki z pumperniklem

Dodane przez: kada

Torciki z pumperniklem

Imprezowa przekąska - bardzo smaczna.

Zapiekanki z tuńczykiem, oliwkami i serem grana padano

Dodane przez: justi2401

Zapiekanki z tuńczykiem, oliwkami i serem...

Przepyszny, domowy fast-food z...

Kanapki sowy

Dodane przez: Aleksandra J

Kanapki sowy z tuńczykiem i serkiem wiejskim

Atrakcyjnie podane kanapki na pewno...

Groszek ptysiowy

Dodane przez: ankad21

Groszek ptysiowy

Pyszny, szybki i przede wszystkim...

Torciki kanapkowe

Dodane przez: martula85

Kanapkowe torciki

Kanapkowe torciki świetnie się...