Mini ptysie z kremem

4.5 (199 ocen)

pyszne ptysie na 1 ząb

Składniki:

  • Na ciasto:1 szkl. wody, 1 szkl. mąki, 125 g margaryny, 4 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    1 kostka masła
    1 czekolada mleczna
    cukier do smaku
    likier czekoladowy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Desery Ptysie

Mini ptysie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ptysie 1. Ciasto:
    Margarynę i wodę zagotowujemy, dodajemy mąkę i szybko mieszamy, zaparzając ciasto, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i proszek, miksujemy na jednolitą masę. Za pomocą szprycy wyciskamy ptysie w kształcie serca na blaszkę wyłożoną pergaminem.
    Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Studzimy i robimy dziurkę w ptysiu i nadziewamy szprycą krem. Posypujemy cukrem pudrem
  • 2. Krem:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Masło miksujemy, dodajemy czekoladę i likier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować