Wigilijny karp

  • wyświetlono: 1204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Karpia nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

IlonaAlbertos
  • 20min

Składniki

1,5 kg karpia
1 szklanka bułki tartej
3 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 ząbki czosnku
1 cytryna
olej rzepakowy

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijny karp

  • 1. Karpia dzielimy na części i moczymy w zimnej wodzie. Następnie obkładamy go plasterkami cytryny. Po 3- 4 godzinach nacieramy go solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odstawiamy na kolejną godzinę. Po upływie tego czasu panierujemy porcje karpia w jajku i bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.

Porady

Do smażenia używamy oleju lnianego lub rzepakowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania świąteczneboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

wigilijny śledzik

Dodane przez: Koronowianka

WIGILIJNY ŚLEDZIK

Bardzo smaczne danie na karnawałowo-wigilijny...

Karp

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karp maślany

Uwielbiam ryby, a juz zwłaszcza...

Jarski bigos wigilijny

Dodane przez: kasiunia

Jarski bigos wigilijny

Bigos wigilijny to jedno z podstawowych...

karp świąteczny

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Karp świąteczny

W mojej rodzinie karp na stole...

Bigos wigilijny (bez mięsa)

Dodane przez: anamarisworld

Bigos Wigilijny (bez mięsa)

Pyszny aromatyczny bigos wigilijny...

Karp pieczony

Dodane przez: RedakcjaPP

Karp pieczony

Karp pieczony - przepis dostałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE