Wigilijny karp

4.5 (190 ocen)

  • 20 min

Karpia nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
    1 szklanka bułki tartej
    3 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    2 ząbki czosnku
    1 cytryna
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijny karp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia dzielimy na części i moczymy w zimnej wodzie. Następnie obkładamy go plasterkami cytryny. Po 3- 4 godzinach nacieramy go solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Odstawiamy na kolejną godzinę. Po upływie tego czasu panierujemy porcje karpia w jajku i bułce tartej. Smażymy rybę na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.

Porady

Do smażenia używamy oleju lnianego lub rzepakowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować