Kurczak z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny i aromatyczny kurczak dla całej rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 cukinia
    1 papryka czerwona
    1 pomidor
    15 dag pieczarek
    10 dag fasolki szparagowej zielonej
    2 ziemniaki
    1 marchewka
    2 cebule
    1- 2 łyżki przecieru pomidorowego
    przyprawa kebab- gyros
    sól
    pieprz czarny mielony
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liść laurowy
    przyprawa curry
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z warzywami wg Ilony 1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub w paski i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na godzinkę. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę lub w paski. Na patelni podsmażamy bez tłuszczu pierś z kurczaka.
  • Kurczak z warzywami wg Ilony 2. Następnie przekładamy ją do garnka, w którym zagotowaliśmy wcześniej 1- 1,5 szklanki wody z zielem, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Kurczaka gotujemy. W międzyczasie na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim wszystkie warzywa z pieczarkami. Następnie warzywa dodajemy do kurczaka i całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem.

Porady

Kurczaka dobrze jest przygotować wcześniej i odstawić w gyrosie na dłużej, niż godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować