Wigilijne pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki zalać ciepłą wodą i pozostawić na około 20 minut, po tym czasie dokładnie odsączyć.
Mąkę, jajko oraz szczyptę soli zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto przestygnie, wyrobić ręką na elastyczną masę. Ciasto rozwałkować, wykroić małą szklanką krążki. Na środek każdego nałożyć po śliwce i zlepić brzegi.
Pierogi wrzucać na gotującą się osolona wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować 3-5 minut
2.Orzechy drobno pokroić. Masło, miód i śmietankę przełożyć do garnuszka. Masę doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aż nieco zgęstniej. Dodać orzechy. Chwilkę razem pogotować. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać nieco masła lub śmietanki.
Komentarze