Wigilijne pierożki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierożki te smakują wyjątkowo tylko w wigilijny wieczór :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 0.5 szklanki
    - śliwki kalifornijskie suszone: 40 dekagramów
    - orzechy wloskie: 20 dekagramów
    - masło: 5 dekagramów
    - miód: 3 łyżki
    - śmietanka kremowa 30% (można zastąpić mlekiem): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wigilijne pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Śliwki zalać ciepłą wodą i pozostawić na około 20 minut, po tym czasie dokładnie odsączyć.
    Mąkę, jajko oraz szczyptę soli zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto przestygnie, wyrobić ręką na elastyczną masę. Ciasto rozwałkować, wykroić małą szklanką krążki. Na środek każdego nałożyć po śliwce i zlepić brzegi.
    Pierogi wrzucać na gotującą się osolona wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować 3-5 minut
  • sos orzechowo-miodowy 2. Orzechy drobno pokroić. Masło, miód i śmietankę przełożyć do garnuszka. Masę doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aż nieco zgęstniej. Dodać orzechy. Chwilkę razem pogotować. Jeśli masa jest za gęsta należy dodać nieco masła lub śmietanki.
  • 3. Gotowe pierogi polać sosem orzechowo-miodowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

4.48 (174 ocen)

Pierożki wigilijne

To może cię zainteresować