Drożdżowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Kapustę posiekać. Wodę posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i gotować 3-4 minuty. Kapusta ma być lekko miękka, ale nie rozgotowana. Kapustę odsączyć, przełożyć z powrotem do garnka i dodać łyżkę masła, chwilkę razem poddusić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła – należy uważać aby się nam za bardzo nie zrumieniła. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kapustę, cebulkę, jajka i koperek razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Ciasto:
Drożdże, cukier, łyżkę mąki i 1/3 mleka dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2 łyżki masła stopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, masło, letnie mleko, roztrzepane 2 jajka oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gęste i zacznie odchodzić od rak. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Powinno urosnąć prawie dwukrotnie. Rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, nałożyć na połowę farsz, zlepić bardzo dokładnie brzegi, ułożyć na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temp 180C piekarnika. Piec około 20 minut.
Komentarze