Piernikowe pudełeczko

4.51 (196 ocen)

  • Średni

Małe słodkości możemy zapakować we własnoręcznie zrobione pudełeczko i obdarować nimi naszych najbliższych. A jeśli to pudełeczko można będzie również zjeść – będzie to świąteczny, oryginalny prezent.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - margaryna: 75 gramów
    - cukier puder: 120 dekagramów
    - miód: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - kakao: 1 łyżeczka
    - przyprawa do piernika: 0.5 opakowania
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    LUKIER:
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    DODATKOWO:
    - landrynki: 50 gramów
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Piernikowe pudełeczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do pierników łączymy ze sobą i przesiewamy. Miękką margarynę dokładnie ucieramy z cukrem, miodem i jajkiem. Do masy, nie przerywając miksowania wsypujemy partiami przesianą mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Następnie ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy do momentu aż będzie gładkie. W razie potrzeby (gdyby było za rzadkie) dosypujemy troszkę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Przygotowujemy sobie szablony naszego pudełeczka, które wycinamy z papieru. Ścianki mają wielkość 10 x 8 cm, dno i wieczko 11 x 11 cm.
  • Pierniki 3. Schłodzone ciasto wałkujemy, na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy od wcześniej przygotowanych szablonów elementy. W ściankach możemy wyciąć foremkami dodatkowe kształty i wsypujemy w nie pokruszone landrynki – powstaną nam w ten sposób "okienka". Piernikowe elementy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 C (mniejsze krócej).
  • Pierniki 4. Białko ubijamy na pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 łyżce cukier puder (następną porcję cukru wsypujemy jak poprzednia nam się dobrze utrze). Powinna powstać nam bardzo gęsta, gładka masa. Gotowym lukrem dekorujemy poszczególne elementy za pomocą pędzelka, patyczka lub szprycy.
  • Pierniki 5. Do garnka z grubszym dnem wsypujemy cukier. Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Obserwujemy gotujący się syrop. Całość zacznie nabierać jasno złotego koloru, najpierw będzie to widoczne na krawędziach. Nie mieszamy. Możemy jedynie podnieść garnek i delikatnie nim obracać, aby cukier rozłożył się równomiernie. Całość nadal podgrzewamy, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Gorącym karmelem łączymy ze sobą piernikowe elementy. Wszystkie czynności musimy wykonywać szybko, ponieważ karmel bardzo szybko zastyga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować