WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.Idealnie spiszą się też na romantycznej randce!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    MIĘSO:

    * polędwica wieprzowa – 250 g

    * olej – 1 łyżka

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * małe jajko – 1 szt

    * mleko – 125 ml

    * chili – do smaku

    * olej do smażenia

    SOS:

    * sos sojowy ciemny – 2 łyzki

    * miód – 3 łyżki

    * ocet winny – 1 łyżka

    * szczypiorek – 1 łyżka

    * chili – 1 szt

    * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowina w chrupiącym cieście ze słodkim sosem chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MIĘSO:

    Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy przez ok. 3-4 minuty, wyciągamy.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , jajkiem , mlekiem i chili – dokładnie mieszamy.

    W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiemgo smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto.

    SOS:

    Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy.

    CAŁOŚĆ:

    Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem.

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować