CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI

4 (1 ocen)

  • 35 min

Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z dorsza – 200 g

    * mąka pszenna – 60 g

    * proszek do pieczenia -1 łyżeczka

    * jajko – 1 szt

    * oliwa – 1 łyżka

    * mleko – 4 łyżki

    SŁODKI SOS CHILI:

    * świeża chili – 1 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * koncentrat pomidorowy – 3 łyżki

    * ocet winny – 1 łyżeczka

    * sos sojowy ciemny – 2 łyżki

    * papryka ostra – 1 szczypta

    * woda – 2 łyżki

    * cukier puder – 1 łyżeczka

Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Chrupiący dorsz w słodkim sosie chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    RYBA:

    Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.

    Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.

    Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ).

    SŁODKI SOS CHILI:

    Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.

    Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder.

    Podgrzewamy ok. 4-5 minut.

    Podajemy gorące z rybką!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować