Makaron z kurczakiem i słodkim sosem chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić paprykę na duże płaskie kawałki, oczyścić z nasion. Ułożyć kawałki skórą do góry pod nagrzanym rusztem i piec przez ok 8-10 minut, albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Następnie podpieczoną paprykę przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę i pokroić miąższ na długie, cienkie paski.
Filet z kurczaka pokroić na długie cienkie paski, posypać przyprawą do kurczaka i dwoma łyżkami oliwy i podsmażyć na patelni.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Trzepaczką dokładnie wymieszać oliwę, sos chili i ocet; doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Do podsmażonego kurczaka, dodać paprykę, bazylię, zieloną pietruszkę oraz makaron, wszystko polać przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko chwilę podsmażyć na patelni. Przed podaniem posypać parmezanem.
Komentarze