Wielkanocny żur z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Moje ulubione, wielkanocne danie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu na żur
    500 g surowej, białej kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    główka czosnku
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    zielona część pora
    szczypta kminku
    czubata łyżeczka majeranku
    pieprz i sól do smaku
    200 ml słodkiej śmietanki 18 %
    4 łyżeczki chrzanu
    8 jajek na twardo
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Jajko

Wielkanocny żur z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy kawałek boczku, kiełbasę, obrane i dokładnie umyte warzywa, liść laurowy oraz przeciętą na pół główkę czosnku.
    Wstawiamy na średni ogień i gotujemy godzinę.

    Następnie wyciągamy kiełbasę i boczek. Białą kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni, pod koniec smażenia doprawiamy majerankiem i kminkiem. Następnie również dodajemy do zupy.

    Dolewamy zakwas, doprawiamy chrzanem oraz pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia, zabielamy słodką śmietanką i podajemy z pokrojonym jajkiem i świeżym pieczywem. 

Porady

Jajka najlepiej dodać przed podaniem, prosto na talerz. Wrzucanie jajek do zupy niepotrzebnie ją zagęści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować