Wielkanocny żur z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy kawałek boczku, kiełbasę, obrane i dokładnie umyte warzywa, liść laurowy oraz przeciętą na pół główkę czosnku.
Wstawiamy na średni ogień i gotujemy godzinę.
Następnie wyciągamy kiełbasę i boczek. Białą kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni, pod koniec smażenia doprawiamy majerankiem i kminkiem. Następnie również dodajemy do zupy.
Dolewamy zakwas, doprawiamy chrzanem oraz pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia, zabielamy słodką śmietanką i podajemy z pokrojonym jajkiem i świeżym pieczywem.
Porady
Jajka najlepiej dodać przed podaniem, prosto na talerz. Wrzucanie jajek do zupy niepotrzebnie ją zagęści.
Komentarze