wielkanocne babeczki z lukrem maślanym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne babeczki z dodatkiem lukru maślanego. Rozpływające się w ustach, o bardzo harmonijnym smaku.Piękne i dekoracyjne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA BABECZKI::
    - mąka pszenna (przesiana przez sito): 2 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - czekoladowe kropelki (lub pokrojonej gorzkiej czekolady): 0.5 szklanki
    - masło (miękkie): 125 gramów
    - brązowy cukier: 1 szklanka
    - kakao: 5 łyżek
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy: 3 łyżki
    NA LUKIER MAśLANY:
    - masło (koniecznie w temperaturze pokojowej/miękkie): 125 gramów
    - cukier puder: 400 gramów
    - aromat śmietankowy (lub waniliowy): 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocne babeczki z lukrem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu stopić masło,odstawić,aby wystygło.
  • 2. Do miski przesiać mąkę,dodać wodę,brązowy cukier,cukier waniliowy,3 jajka,kakao,roztopione masło,wymieszać widelcem lub mikserem (niskie obroty).Dodać czekoladowe kropelki,ponownie wymieszać.
  • 3. Papiloty lub silikonowe foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.Piec 20-25 minut w temp.200 stopni C.Po upieczeniu odczekać,aby wystygły.
  • 4. Przygotować lukier maślany: do miski wsypać cukier puder,dodać masło, aromat śmietankowy, miksować na puszysty krem.Lukier można zabarwić.
  • dekorowanie babeczek 5. Muffinki dekorować lukrem maślanym ( używając szprycy). Z kolorowego papieru wyciąć zajączki,przykleić do wykałaczek,wbić w babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Mąka pszenna Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować