Babeczki szmaragdowe, aromatyczne i wilgotne, kolorem przypominające wiosnę i Wielkanoc. Szpinak w roli barwnika naturalnego, cytryna dająca orzeźwiający smak. Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
foremki silikonowe do babeczek 12-15 sztuk
200 g szpinaku mrożonego
2 jajka wielkość M
70 ml oleju
110 g cukru
8 g cukru waniliowego
łyżka soku z cytryny
skórka z cytryny
szczypta soli
150 g mąki tortowej
4 g proszku do pieczenia
Szpinakowe babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).
Przelewamy ciasto do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).
2.Gotowe babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Szpinakowe babeczki do wielkanocnego koszyczka gotowe!
Komentarze