Szpinakowe babeczki wielkanocne

3.82 (17 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Babeczki szmaragdowe, aromatyczne i wilgotne, kolorem przypominające wiosnę i Wielkanoc. Szpinak w roli barwnika naturalnego, cytryna dająca orzeźwiający smak. Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • foremki silikonowe do babeczek 12-15 sztuk
    200 g szpinaku mrożonego
    2 jajka wielkość M
    70 ml oleju
    110 g cukru
    8 g cukru waniliowego
    łyżka soku z cytryny
    skórka z cytryny
    szczypta soli
    150 g mąki tortowej
    4 g proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

3.82 (17 ocen)

Zobacz również:

Babki

Szpinakowe babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).

    Przelewamy ciasto do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).
  • o 2. Gotowe babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.

    Szpinakowe babeczki do wielkanocnego koszyczka gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować