Nie ukrywam, że przygotowując to ciasto trzeba się napracować, ale jej smak i zapach wart jest tego. Równie dobrze smakuje w dniu pieczenia i nawet trzy dni później.
Wielkanocna baba drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
3.Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
4.Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
5.W tym czasie przygotować formę, wysmarować ją masłem i obsypać mąką.
6.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką.
7.Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i nakryć lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.
8.Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.
Komentarze