Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wielkanocna królowa :)

Składniki:

  • (duża forma do babki, składniki w temp. pokojowej):
    20 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    4 żółtka
    60 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
    1/3 szklanki rodzynek
    2 łyżeczki skórki cytrynowej
    2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta soli
    Lukier cytrynowy:
    200 g cukru pudru
    1 - 2 łyżki gorącej wody
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
    +2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, odsączamy.
    W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka, jajko, pozostałe mleko, sok i skórkę z cytryny oraz rodzynki, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
    Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta dość długi wałek i wykładamy nim formę do baby (wcześniej wysmarowaną dobrze masłem). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 0,5 h - ciasto musi podwoić objętość.
    Wyrośniętą babę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż baba będzie złocista.
    Babę po wyciągnięciu z piekarnika przez ok. 15 minut trzymamy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
    Wystudzoną babę lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową .
  • 3. Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy (gęstość regulujemy poprzez dodanie pudru jeśli jest za rzadki lub wody, gdy jest za gęsty).
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować