Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami

  • wyświetlono: 2188 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wielkanocna królowa :)

bielinka

Składniki

(duża forma do babki, składniki w temp. pokojowej):
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
100 g cukru
4 żółtka
60 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżeczki skórki cytrynowej
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Lukier cytrynowy:
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki gorącej wody
1 - 2 łyżki soku z cytryny
+2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami

  • 1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".
    Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, odsączamy.
    W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka, jajko, pozostałe mleko, sok i skórkę z cytryny oraz rodzynki, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.
    Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta dość długi wałek i wykładamy nim formę do baby (wcześniej wysmarowaną dobrze masłem). Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 0,5 h - ciasto musi podwoić objętość.
    Wyrośniętą babę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż baba będzie złocista.
    Babę po wyciągnięciu z piekarnika przez ok. 15 minut trzymamy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
    Wystudzoną babę lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową .
  • 3. Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy (gęstość regulujemy poprzez dodanie pudru jeśli jest za rzadki lub wody, gdy jest za gęsty).
    Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocBabka wielkanocnababa drożdżowa

Komentarze

Podobne przepisy

drożdzowa baba

Dodane przez: iziona

Drożdżowa baba

Jedna z lepszych babek jakie ostatnio...

Drożdżowa baba

Dodane przez: dorota w

Drożdżowa baba

Lekka, puszysta baba drożdżowa....

Baba drożdżowa

Dodane przez: Galaisa

Baba drożdżowa

Pyszna babka drożdżowa. Cudownie...

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Dodane przez: lenarti

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ciekawie wyglądają i są przysmakiem...

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dodane przez: marze

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

Tradycyjna babka na wielkanoc to...

Baba-mulatka

Dodane przez: 2milutka

Mulatka -Wielkanocna baba

Miękka o lekko orzechowym aromacie...