Wiejski kociołek z zacierkami

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mój synek Filipek uwielbia tę potrawę.

Składniki:

  • ● 50 dag łopatki wieprzowej
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 szkl. mąki
    ● łyżka ziół prowansalskich
    ● łyżeczka bazylii
    ● słodka mielona papryka
    ● przyprawa do gulaszu
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiejski kociołek z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprósza-
    my solą, przyprawą do gulaszu i papryką. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Zalewamy gorącą wodą tak, by zakryła mięso. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, ziołami prowansalskimi i bazylią. Dusimy ok. 15 minut.
  • 2. Pomidory dusimy na rozgrzanej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pomidorów. Dusimy, aż pomidory się rozgotują. Sos wlewamy do mięsa i zagotowujemy.
  • zacierki 3. Z mąki, 1/2 szkl. wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Nabieramy po porcji i zacierając w palcach, formujemy ok. 3-cm wałeczki. Dodajemy do mięsa i mieszając, gotujemy 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować