Wiejski kociołek z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprósza-
my solą, przyprawą do gulaszu i papryką. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Zalewamy gorącą wodą tak, by zakryła mięso. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, ziołami prowansalskimi i bazylią. Dusimy ok. 15 minut.
2.Pomidory dusimy na rozgrzanej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pomidorów. Dusimy, aż pomidory się rozgotują. Sos wlewamy do mięsa i zagotowujemy.
3.Z mąki, 1/2 szkl. wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Nabieramy po porcji i zacierając w palcach, formujemy ok. 3-cm wałeczki. Dodajemy do mięsa i mieszając, gotujemy 5 minut.
Komentarze