Jest to prosta ale i bardzo smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam!
40 min
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
30 dag kiełbasy cienkiej
1 marchewka
1 pietruszka
½ papryki
1 duża cebula
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki ramy do smażenia lub olej
2 ziela angielskie
Jarzynka lub sól do smaku
Biały pieprz do smaku
2 łyżeczki mąki do zawiesiny
Natka pietruszki do posypania
Wiejska potrawka z kiełbasą i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję kroję w kostkę , warzywa obieram, myję, paprykę i cebulę siekam w kostkę , marchewkę i pietruszkę w krążki, kiełbasę w plasterki.
2.W szerokim garnku rozgrzewam ramę lub olej, wrzucam mięso, podsmażam pod przykryciem, od czasu do czasu mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując.
3.Zestawiam z ognia.
Podaję z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą.
Komentarze