Potrawka z kiełbasą

0 (0 ocen)

To danie może stanowić samodzielny posiłek - na ciepło lub na zimno, najlepiej podany z ciemnym pieczywem. Potrawka z kiełbasą równie dobrze nada się jako uzupełnienie obiadu - zamiast kawałka mięsa.

Składniki:

  • 6 pętek kiełbasy (np. podwawelska grillowa)

    Potrawka:
    3 duże marchewki (łącznie 650g)
    2 duże białe cebule (łącznie 200g)
    1 pęczek natki pietruszki
    3 - 4 łyżki oleju
    2 szklanki bulionu warzywnego lub domowego rosołu
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 - 3 łyżeczki cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z kiełbasą 1. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebule posiekać. Warzywa smażyć 5 min na rozgrzanym oleju, mieszając. Następnie wlać bulion/rosół, dołożyć liście laurowe i ziele angielskie, wsypać cukier. Gotować ok. 10 min.
  • Potrawka z kiełbasą 2. Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki, pieprz do smaku oraz ewentualnie sól - wymieszać.
  • Potrawka z kiełbasą 3. Do potrawki włożyć kiełbasę i całość gotować pod przykryciem 10 min, po czym zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia (pod przykryciem). Potrawę serwować na zimno lub na ciepło - po ponownym podgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować