Dodatki:
50 dag kiełbasy np. żywiecka lub zwyczajna
parę plastrów boczku
parę plastrów szynki
1 cebula
1 ogórek kiszony
2 łyżki kukurydzy
oregano
bazylia
pół kostki sera np. gouda lub 5 plastrów sera
3 pieczarki opcjonalnie
Sos:
500 ml passaty pomidorowej lub zamiennie ketchup +przecier lub pomidory w puszce
oregano
pieprz cytrynowy
sól
pieprz
cukier
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st. przez 18-19
Pizza wiejska z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka pokruszyć drożdże, lekko podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić na 5 min. W tym czasie do dużej miski wrzucamy resztę składników do ciasta. Wlewamy rozpuszczone drożdże. Zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 min. W tym czasie robimy sos. Passatę wlewamy do miski, wrzucamy czosnek, oliwę, przyprawy. Kroimy boczek, szynkę, kiełbasę w kostkę. Cebulę kroimy w półksiężyce. Ogórek w kostkę. Pieczarki jeśli są to w talarki. Ciasto rozwałkowujemy (blacha okrągła na pizzę). Wykładamy sos, mięso, ogórek, cebulę, kukurydzę, przyprawy, ser na koniec. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy przez 18-19 min.
Porady
Do pizzy doskonały będzie sos czosnkowy. Pizzę można również zrobić po przeglądzie lodówki z innych składników.
Komentarze