60 dag łopatki wieprzowej
1,5 l bulionu
4 ziemniaki
4 papryki
po 3 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe, ostra papryka, tymianek, sól, pieprz
1 cebula
1 łyżka mąki
Na zacierki:
1 jajko
100 g mąki
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Węgierska gulaszowa
1.
Mięso pokrój w sporą kostkę. Rozgrzej olej i smaż mięso 1-2 minuty.
2.
Bulion zagotuj i wlej do garnka z mięsem. Poczekaj aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 40 minut.
3.
Ziemniaki obierz i pokrój w sporą kostkę. Papryki potnij w paseczki. Wrzuć do garnka , dołóż listki laurowe i tymianek. Przypraw do smaku solą , pieprzem oraz papryką. Ponownie zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj około 1 min.
4.
Wyrób ciasto na zacierki.
5.
Cebulę obierz , posiekaj, Rozgrzej na patelni olej i zeszklij cebulę. Oprósz mąką, zasmaż, rozprowadź odrobiną wywaru. Wlej do zupy , dodaj koncentrat pomidorowy, z ciasta odrywaj kawałki i gotuj 10 minut.
Komentarze