Wieprzowina z ryżem i warzywami po grecku

0 (0 ocen)

...

Składniki:

  • 360 g wieprzowiny
    1 woreczek białego ryżu
    1 opakowanie warzyw po grecku
    1/4 szkl. oleju rzepakowego
    łyżeczka przyprawy do gyrosa
    kilka rozgniecionych ziarenek jałowca
    łyżeczka słodkiej papryki
    sól, pieprz czarny

Wieprzowina z ryżem i warzywami po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę kroimy w paseczki .Przygotowujemy marynatę . Łączymy olej , czarny pieprz, sól, słodką papryką, przyprawę do gyrosa oraz jałowiec. Wkładamy mięso i marynujemy ok. 2 godzin w lodówce.
    Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Po 2 godzinach smażymy mięso wraz z marynatą na rozgrzanej patelni ( bez oleju, olej mamy w marynacie).Wyjmujemy mięso na talerz . Na tym samym oleju smażymy warzywa , dodając przyprawy z saszetki dołączonej do opakowania. Gdy warzywa będą gotowe dodajemy mięso oraz ryż . Łączymy razem składniki i smażymy przez kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy