Półgęsek dojrzewający, wędzony metodą garnkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi gęsie trzeba wytrybować z kości uważając żeby nie uszkodzić skóry, myjemy i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Tak przygotowane piersi nacieramy mocno mieszanką soli peklowej, pieprzu, majeranku i drobniutko posiekanym czosnkiem. Tak natartą pierś wkładamy do pojemnika w którym posypujemy dno mieszanką tą co nacieraliśmy półgęska i układamy skórą na dół, złożoną i druga połówka skórą do góry. Umieszczamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na 7 dni ale codziennie trzeba przewracać i nacierać w wytworzonej solance.
2.Po 7 dniach płuczemy, obwiązujemy jak szyneczkę i wieszamy do obeschnięcia na kilkanaście godzin.
3.Wędzimy przez 3 dni w zimnym dymie (jeżeli ktoś posiada wędzarnię tradycyjną). Ja wędziłem w garnku 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Komentarze