Półgęsek dojrzewający, wędzony metodą garnkową

4.48 (187 ocen)

  • 192 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny filet gęsi ze skórą, dojrzewający w ziołach przez 7 dni, wędzony.

  • 192 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • cały filet ze skórą z gęsi
    sól peklowa 50-100 g
    łyżeczka pieprzu
    majeranek - garść
    czosnek 2-3 ząbki
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Półgęsek dojrzewający, wędzony metodą garnkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Półgęsek dojrzewający wędzony metodą garnkową. 1. Piersi gęsie trzeba wytrybować z kości uważając żeby nie uszkodzić skóry, myjemy i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Tak przygotowane piersi nacieramy mocno mieszanką soli peklowej, pieprzu, majeranku i drobniutko posiekanym czosnkiem. Tak natartą pierś wkładamy do pojemnika w którym posypujemy dno mieszanką tą co nacieraliśmy półgęska i układamy skórą na dół, złożoną i druga połówka skórą do góry. Umieszczamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na 7 dni ale codziennie trzeba przewracać i nacierać w wytworzonej solance.
  • Półgęsek dojrzewający wędzony metodą garnkową. 2. Po 7 dniach płuczemy, obwiązujemy jak szyneczkę i wieszamy do obeschnięcia na kilkanaście godzin.
  • Półgęsek dojrzewający wędzony metodą garnkową. 3. Wędzimy przez 3 dni w zimnym dymie (jeżeli ktoś posiada wędzarnię tradycyjną). Ja wędziłem w garnku 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować